Menu Zavřít
Více Zavřít
Rozhovory

Rozhodující branka? Jen jsem míček zkoušel nahodit na branku, smál se bek U15 Miroslav Hálek

29. 6. 2018 | Johan Čáp
Porazit úřadující mistry světa? Česká reprezentace do 15 let si tento sen splnila hned druhý den Světového poháru juniorů. Duel tuzemského výběru s Kanadou East byl sice další gólový koncert kanonýra Tomáše Lhoty, jenž si připsal další čtyři branky, nemalou měrou se však na fantastickém vítězství 7:6 v prodloužení podílel i obránce Miroslav Hálek. Pilíř pardubické hokejbalové akademie si zapsal hned dvě branky, ta druhá navíc v prodloužení přihrála Čechům bonusový bod.
 

Vstřelil jste rozhodující branku, na startu zápasu jste přidal veledůležitý kontaktní gól. Jak se vám zápas zpětně hodnotí?
Asi to nebude ještě tak objektivní, všichni s klukama jsme pořád plní emocí a asi ještě hodně dlouho budeme. Bylo nesmírně těžké utkání, ale na druhou stranu jsme čekali, že na nás soupeř hned od samého startu vlétne. Kanaďané jsou velmi atletičtí, jde o běhavý a takticky vyspělý tým, což se i de facto do puntíku potvrdilo.

Když to srovnáte se zápasem se Slováky, kteří patří taktéž k úplné špičce v této kategorii, byla tahle zkušenost s Kanaďany těžší?
Kanada i Slovensko jsou velmi kvalitní a vyrovnané celky. Nicméně proti Slovákům jsme dělali daleko více chyb, čemuž jsme se tentokrát částečně vyhnuli. Oba zápasy měly rozdílné výsledky, tentokrát to ovšem v sobě mělo neskutečnou dávku euforie a na konci i snový výsledek.

Po 56 sekundách jste ovšem rázem prohrávali 0:2, v čem vás Kanaďané překvapili?
Prakticky v ničem. Když to řeknu hodně špatně, tak jste spíš byli připraveni na to, že budeme na začátku prohrávat. Kanada má v kádru fantastické hráče, ale s kluky jsme si řekli, že se nenecháme zahanbit. Že jim ukážeme, jak se hraje hokejbal v Čechách! Zároveň jsme postupně zareagovali i na výtku trenérů, kteří nás hodně upozorňovali na hru ve středním pásmu. Kanaďané nás v této části hřiště do té doby hodně přehrávali.

Poprvé jste se zapsal do statistik ve 13. minutě, kdy jste snížil na 2:3 celkem kuriózní trefou. Brankář LaFlamme střelu se zvláštní rotací míčku nakonec těsně nechytil, mířil jste při střelbě?
Při střele jsem na nic nemyslel a raději jsem míček poslal co nejjednodušeji na branku. Plácl jsem do něj plnou silou. Že to spadlo do branky, to bylo i pro mě velké překvapení.

Zároveň jste se stal i jednou z velkých hvězd zápasu, neboť jste svému týmu zajistil bonusový bod v prodloužení. Co vám problesklo hlavou těsně před střelbou?
Viděl jsem už ze středního pásma, že si kanadský brankář špatně stoupl. Jen jsem si říkal, že zkusím míček nahodit dopředu a půjdu hned střídat. Potom už to mám jen v mlze. Neskutečné pocity, skákání na plexisklo a obrovská dávka euforie. Bezkonkurenčně to beru za nejlepší zápas kariéry. Porazit úřadující mistry světa je něco neuvěřitelného.

Při zápase panovala na přerovském zimním stadionu fantastická atmosféra, ne-li ta nejbouřlivější v dosavadním průběhu turnaje. Pomáhá vám to přímo na hřišti?
Je to super, podporují nás i kluci z ostatních týmů, což jsme asi nikdo nečekali. Musíme všem fanouškům, co dorazili, neskutečně poděkovat. Připravili nám životní zážitek.

Během pátečního programu jste odehráli celkem dva zápasy. Postihla vás během večera únava i třeba v kontextu toho, že hodně týmů si během dne stěžovalo na velké horko?
Každý má podmínky stejné, jednou za turnaj si tento, v uvozovkách, dvojboj vyzkouší každý. Museli jsme se s tím popasovat, během odpoledne jsme se tak pokoušeli usnout. Ani jsme tak neviděli kanadský zápas, ale trenéři nás celkem dobře takticky připravili. Mně osobně teplo nějaký problém nedělá, můžeme se zchladit vodou, ale chápu, že pro někoho to musí být peklo.