Menu Zavřít
Více Zavřít
Rozhovory

Atmosféra v týmu je dobrá, výhra nás nabudila, těší Kaltounkovou

28. 6. 2018 | David Sokol
Česky si ve večerním duelu s přehledem poradily se silnými Američankami 5:1 a navázaly na svůj úspěch pro změnu z ranního duelu s Velkou Británií. V utkání byla velice vidět dvougólová střelkyně Kristýna Kaltounková, která oplývá zkušenostmi z hokeje za mořem, a úspěšná útočnice českého týmu se rozpovídala o klání se Spojenými státy.
 

Kristýno, Američanky patří mezi favoritky turnaje, jaká byla vaše očekávání před zápasem?
Nechtěly jsme nic podcenit, připravovaly jsme se vlastně hned od konce prvního zápasu. Očekávaly jsme to nejhorší, abychom na hřišti potom nebyly takové rozlítané. Ale určitě jsme tam chtěly nechat všechno a myslím si, že se to povedlo.

Přidá takový cenný skalp týmu na náladě?
Určitě, teď máme v týmu dobrou atmosféru a zítra se nám díky tomu bude hrát o to lépe.

Pomohla vám i nesmírně rychlá branka už v první minutě utkání?
Rozhodně nás to nabudilo, a pak už jsme zápas dohrály víc v klidu. Daly jsme hodně gólů, což je pro nás samozřejmě dobře.

I ve druhé a dokonce i ve třetí třetině jste skórovaly hned zkraje periody, směřovala vaše taktika takto k rychlému úderu?
Máme nějaké taktiky, které si držíme. Hrajeme se třetím hráčem nahoře a hlavně do brány, sice dobře kombinujeme, ale snažíme se tlačit co nejvíc k brance. Bylo moc fajn, že se nám podařilo skórovat takto ze začátku.

Vaše lajna byla v utkání nejproduktivnější a Vy sama jste dala dva góly. Jak se Vám s holkami hraje?
Hraje se nám super, my se známe i z hokeje, takže jsme skvělá parta. Mně ani nezáleží na tom, jestli dám gól já, Mašina (Martina Mašková, pozn. red.) nebo Škorpík (Patricie Škorpíková, pozn. red.), ale odmakaly jsme to jako lajna a to je nejdůležitější.

Vy jste byla v utkání velice důrazná před brankou, berete to jako svou roli v týmu?
To ano. Já jsem zvyklá z hokeje v Americe, kde se všechno hraje do brány, tak jsem se na soupeřky chtěla připravit, a taky jim tam trochu udělat nepořádek. Jejich gólmance často padaly míčky, tak jsem tam zkoušela jít a docela se to vyplatilo.

Vy taky často chodíte na vhazování, jak probíhá takový trénink?
V tréninku často zkoušíme buly, ale spíše po té taktické stránce. Domluváme se s holkami, a ty pak ví, kam mají běžet a je to jednodušší. Je to hlavně o domluvě a jestli vhazování vyhraji záleží na tom, jestli se dobře vyspím (smích).

Když porovnáte hru severoamerických týmů a těch evropských, v čem se liší?
Je to hodně jiné už od základu, samotná kultura je úplně jiná. Ale za mořem jsou menší hřiště, takže hra je určitě rychlejší, Američanky jsou houževnaté, Kanaďanky zase individuálně silné...

Ukáže vám hra Američanek i něco o stylu hry Kanaďanek?
Něco ano, ale oba týmy jsou nevyzpytatelné, na tréninku trénovaly úplně jinak, než pak hrály. V jiných zápasech taky budou hrát jinak než teď, každý zápas je jiný.