Menu Zavřít
Více Zavřít
Rozhovory

První výhra v reprezentaci korunována dvěma body. Ondřej Mendel z výběru U15 zazářil proti Británii

29. 6. 2019 | Matěj Vybíral
Svůj čtvrtý zápas na Světovém poháru česká reprezentace do patnácti let proti o rok starším soupeřům zvládla. Po třech porážkách si připsala výhru. Češi přestříleli Velkou Británii 5:1, na vítězství se podílel gólem a asistencí útočník Ondřej Mendel: „Opravdu skvělý pocit! Pro mě je to první výhra v reprezentaci vůbec.“
 

Český tým Velkou Británii od začátku přehrával. „Čekal jsem, že to bude vyrovnanější. My jsme se ale naštěstí prosadili hned v úvodu a náskok navyšovali až do konce,“ říká Mendel. Češi totiž využili v první části dvě početní výhody, celkově v utkání hned tři. „Přesilovky se nám dařily. Docela tam góly napadaly, hlavně z dorážek.“

Branku na 3:0 přidal právě útočník s číslem 6, navíc v oslabení po skvělém pasu Randise: „Viděl jsem, že je možnost vyrazit dopředu. Dostal jsem dobrou přihrávku a šel sám na bránu. Pak už to stačilo jen trefit,“ popisuje.

Ani ve třetí třetině za stavu 4:0 se duel nedohrával klidně. „Britové hráli stále nepříjemně, hodně provokovali, sekali. V závěru už jsme se zklidnili a bylo to lepší.“ Avšak sekání se dopustil ve 33. minutě Neumaier a Velká Británie se v přesilovce dočkala druhého gólu na turnaji. Český tým si ovšem náskok pohlídal a nakonec zvítězil 5:1.

Reprezentace do patnácti let sice nepatří k nejsilnějším celkům na turnaji, ale Světový pohár v České Třebové si užívá: „Je to úplně něco jiného, než hrát ligu dorostu nebo starších žáků. Získáváme ohromné množství zkušeností zejména v zápasech proti zámořským týmům. A atmosféra je tu také skvělá,“ chválí hráč Rakovníku.

Večer čeká patnáctku na závěr základní skupiny silná Kanada East, zítra pak odveta proti Velké Británii o páté místo. „Musíme zchladit rány a dobře zregenerovat. Teď naštěstí máme dost času. Ale je těžké hrát dva zápasy za den,“ dodává Ondřej Mendel.