Menu Zavřít
Více Zavřít
Rozhovory

Sobota bude den D, proti Kanadě West musíme vyhrát, tuší lídr české U16 Marek Hroch

28. 6. 2019 | Johan Čáp
Střelecká jistota. Znovu prokázal, že mu to pálí v klidných i emočně vypjatých zápasech. Proti Velké Británii se hostivařský útočník Marek Hroch prosadil už potřetí, ve třetím zápase po sobě. Vstřelil branku, která uklidnila český výběr U16, v době, kdy to na hřišti vřelo. Několik osobních trestů na britské straně ale nerozhodilo ofenzivní mašinu domácího týmu, který Brity zdolal v poměru 11:1. „Že jsme první tým, který od nich inkasoval branku? To nás nemrzí, vždyť to bylo hezké, jak se po ní radovali,“ vzdavál Hroch hold sympatickému snažení Ostrovanů.
 

Proti Velké Británii to byl pro vás třetí zápas na turnaji a potřetí jste gólově nemlčel. Nakolik vás zatím těší tato parádní individuální výkonnost?
Gólově jsem se sebou samozřejmě nadmíru spokojený, ale týmový výkon ještě není optimální. Mohlo by to být z naší straně mnohem lepší. První zápas proti patnáctce byl v určitých momentech z naší strany tragédie, proti Kanadě East jsme sice výborně bojovali, jenže nám zápas nevyšel vůbec takticky.

Právě zápas proti zámořskému soupeři byl hodně emotivní, plný vyloučení. I tohle jste si vyčítali?
Ano, hodněkrát. Disciplína nás tady strašně trápí, necháváme se vylučovat v útočném pásmu. Toto není cesta k vítězství, musíme to určitě ještě poladit. I proti Británii nám to často zbytečně ujelo.

Proti Británii padlo hned několik osobních trestů na straně vašeho soupeře, šlo o hodně vyhrocený zápas, i když skóre nebylo nijak vyrovnané. Čemu to přičítat?
V tom máte pravdu. Zápas s Brity jednoznačně nejvyhrocenější utkání, které jsme v Třebové zatím odehráli. I s Kanadou to bylo častokrát hodně tvrdé v osobních soubojích. Hodně se propírali rozhodčí jak ve čtvrtek, tak i tentokrát. Je to klišé, ale na ně se nemůžeme vymlouvat. Navíc jsou tady ti nejlepší, které v tuzemsku máme.

V utkání s Velkou Británií jste svou roli favorita nicméně potvrdili, vyhovovala vám takováto role?
Ze začátku to z naší strany bylo hodně nervózní, po třetí brance jsme se naštěstí rozkoukali. O přestávce jsme si něco v kabině řekli, poté už jsme začali hrát s větším klidem. V druhé třetině padlo navíc pět branek, to už bylo herně mnohem lepší a pohodovější.

Nemrzí váš, že první branku na turnaji vstřelili Britové právě vám? Že Jiří Štovíček přišel o čisté konto?
Ani ne, vždyť to bylo hezké, jakou z toho měli radost. A navíc to jejich útočník trefil krásně.

V uvozovkách povinné vítězství máte v kapse, ale po ztrátě s Kanadou East se tabulka kategorie U16 přeci jen bude vyvíjet trošku odlišně, než se předpokládalo. Tušíte se, kudy by mohla vést v této situaci cesta do finále?
V kabině jsme si řekli, že už zbytek zápasů vyhrajeme. A my to zvládneme! Už není o čem polemizovat, jiná cesta není. Klíčový zápas bude stoprocentně ten s Kanadou West. Federální derby má sice také něco do sebe, ale spíš sobota bude ten den D.

Patříte do skupiny hráčů, která si vyzkoušela Světový pohár juniorů už loni v českém výběru do 15 let. Jak se vám líbí idea a atmosféra turnaje?
V České Třebové je to super. Skvělý zimák, krásné hřiště. Trochu mě mrzí, že nepřijelo více týmů. Loni byly přeci jen hned dvě skupiny, bylo to mnohem lepší. I tak má ale turnaj dobrou úroveň. Užíváme si to všichni na sto procent.