Menu Zavřít
Více Zavřít
Zápas

Kanada West ve finále přetlačila Slováky a slaví zisk zlatých medailí

1. 7. 2018 | Michal Sedláček
Zlín viděl dramatické finále mezi Slovenskem a Kanadou West, které po velkém boji ovládli hráči ze země javorového listu. Slováci se ujali v utkání vedení, díky trefě Vaculíka, ale Kanaďané zásluhou Bodnaruka a Mckinleyho otočili ještě do druhé přestávky na 2:1. Slováci ve třetí části bojovali o vyrovnání, ale nepodařilo se. Při hře bez brankáře pečetil výhru Kanady Gerke a kanadské zlato bylo na světě.
 

V páté minutě utkání dostali Kanaďané příležitost přesilové hry. Dvakrát od modré nebezpečně pálil Prokop, ale brankář Ďuriš si s jeho pokusy poradil. Chvíli po něm pak zkusil gólmana střelou z úhlu překvapit Franken, ale trefil jen boční síť. V 9. minutě měli velkou příležitost ke skórování Slováci, ovšem Bodnár po přihrávce od mantinelu netrefil odkrytou bránu. Slovensko také dostalo možnost přesilové hry a ač zamkli Kanaďany na jejich obranné polovině, vstřelil gól se jim nepovedlo. Na konci první třetiny pak hrála Kanada přes minutu přesilovku pět na tři, ale Slováci se dokázali ubránit, a tak byl stav po první třetině 0:0.

Slováci si zahráli přesilovku na začátku druhé třetiny. Dobrou šanci měl Rehák, který dostal přihrávku na kruh a pálil z první, jenže trefil boční síť. Ve 23. minutě mohli vstřelit první gól zápasu Kanaďané. Ungurean se prodral přes slovenské beky, poté si naběhl před branku, kde dostal přihrávku, ale balónek poslal vedle. O dvě minuty později mohla Kanada litovat nevyužité šance ještě víc, jelikož Slovensko šlo do vedení. Slováci se zmocnili chybné rozehrávky Kanady, míček se dostal před branku, kde dostal přihrávku Lukáš Vaculík a otevřel skóre utkání.

Kanadě se však podařilo ještě do přestávky skóre utkání otočit. Nejprve se ve 29. minutě prosadil Jacob Bodnaruk, jenž pálil z dobré pozice před brankou a trefil se přesně. Tři vteřiny před přestávkou pak Kanada otočku dokonala. Slováci zazmatkovali v obraně, Kanada toho využila a před brankou se dostala k míčku, který za záda gólmana odklidil Ethan McKinley. Slováci dostali možnost na snížení ve 33. minutě, když dostali výhodou přesilové hry, ale nevyužili ji. Ve 38. minutě mohli Kanaďané zřejmě definitivně rozhodnout, když šli sami dva na jednoho, ale gólman Ďuriš podržel svůj tým. Slováci v závěru mocně bojovali o vyrovnání, ale Kanada těsné vedení ubránila a mohla slavit zisk zlatých medailí.

Ohlasy

Trenér Kanady: “Neskutečné, neuvěřitelné! Opravdu jsme nesmírně šťastní…”

Trenér Slovenska: “Byl to nesmírně náročný turnaj. Mysleli jsme si, že možná nějaký zápas bude méně náročný, ale opak byl pravdou. Každé utkání bylo těžké, za což jsme rádi. Ve finále jsme měli dost šancí, ale chyběla nám trocha klidu v zakončení. Měli jsme na to, porazit Kanadu, ale nevyšlo to.”