Menu Zavřít
Více Zavřít
Zápas

Češky ovládly turnaj žen a mají zlato!

1. 7. 2018 | David Sokol
Úplně poslední zápas ženského turnaje, souboj o nejcennější kov, proti sobě svedl reprezentace domácí České republiky a Kanady. Obě družstva předváděly velice atraktivní, rychlý a efektivní styl hry, který však i přes svou kvalitu dlouho nedokázal překonat žádnou z výborných gólmanek. Češky však ve druhé třetině využily tři přesilové hry, svůj vybojovaný náskok už nepustily a po famózním výkonu porazily Kanadu 4:1, což jim vyneslo zlaté medaile! Češky za celý turnaj neprohrály jediný zápas.
 

Na obou týmech bylo od samého začátku znát, že se hraje o zlato a každý si jej chce uzmout pro sebe. Ofenzivní parádu předváděly všechny hráčky ve vysokém tempu a s nasazením, na obou stranách se hrálo při přibližně stejně často. Na velké šance nebylo nouze, nicméně brankářky mezi třemi tyčemi čarovaly a nepustily za svá záda jediný míček. I přes tento počáteční neúspěch ani jedno družstvo neupustilo od své taktiky, která byla s až překvapující podobností zaměřena primárně na rychlost a střelbu že všech pozic. Ani nezměrná kvantita a slušná kvalita střeleckých pokusů žádné z hraček nepřinesla gólovou radost a do první přestávky se šlo za bezbrankové remízy.

Do druhého dějství vstoupily Češky za početní převahy, ovšem Kanaďanky i ve čtyřech hrály výborně aktivně a dokonce držely hru před českou svatyní. Přesto to byla česká reprezentace, která se radovala jako první. Sotva pár sekund po uplynutí přesilové hry se Češky vydaly do útoku, který díky práci v předbrankovém prostoru dokázala gólově zakončit Lucie Kubínová a rozjásala přerovskou MEO Arénu. Sotva o minutu později šly Kanaďanky znovu do čtyř a znovu je za to Češky potrestaly, tentokrát to byla Patricie Škorpíková, která po hezké kombinaci poslala míček do branky. Jenže Češky udeřily v přesilovce i potřetí, znovu se prosadila Tereza Kubínová a domácí tým měl skvěle nakročeno k vítězství. Třetí gól navíc z branky Kanady vyhnal Samathu Jacobi, která přepustila místo Sereně Vilde. Tato změna dala Kanaďankám nový impulz, který přetavila v první gól javorových listů při přesilové hře kapitánka Hannah Coons. Ve třetí třetině tak měla obě družstva ještě o co hrát.

Češky si ve vstupu do posledního dějství dobře uvědomovaly svou pozici a dvougólový náskok, tudíž z ofenzivní hitparády přešly na podstatně defenzivnější styl hry a Kanaďanky naopak tvrdě bojovaly o každý míček či metr místa. Javorové listy se s tímto úkolem popasovaly výborně a přestaly pouštět Češky k míčku. Zároveň však absolutně neudržely nervy na uzdě, po šarvátce před kanadskou brankou se na trestné lavici octly hned tři Severoameričanky a jelikož trest zároveň obdržela jen jedna domácí hráčka, šly javorové listy do tří. Tuto skvělou šanci k upevnění vedení sice Češky nevyužily, svůj náskok už ale neztratily a do prázdné branky ještě stihla skórovat Kristýna Kaltounková. Po výhře 4:1 tak domácí Česká republika získává zlaté medaile!

Ohlasy

Trenér Česka: Výborné, první místo, veliký úspěch. Jsme rádi, že jsme to nepodcenili, od začátku jsme se snažili. Věděli jsme, že Kanada je dobrý tým a říkali jsme holkám, že dnešní zápas bude úplně o něčem jiném, bude rychlejší a daleko tvrdší. Zvládli jsme to, můžu hráčkám jen pogratulovat, udělaly tady veliký kus práce.

Trenér Kanady: Češky měly velmi dobrý tým a byly schopny využít přesilovky. My jsme přesilovek tolik neměli, ale tak to někdy bývá.