Menu Zavřít
Více Zavřít
Rozhovory

Lukáš Konečný po smolné prohře U15: Nemáme se za co stydět, hrajeme nad všechna očekávání

30. 6. 2018 | Johan Čáp
Český výběr do 15 let patří mezi jedny z největších překvapení celého turnaje. Páteční bombastická výhra nad Kanadou mohla mít dokonce pokračování v podobě vítězství nad dalším zámořským celkem. Tým USA Red nicméně stáhl dvoubrankové manko a Čechy nakonec herně přehrál. Jednou z hlavních postav celého zápasu byl svítkovský plejer Lukáš Novotný, který skóroval z trestného střílení. „Sám jsem nečekal, že se míček převalí řes brankovou čáru. Je škoda, že to nakonec ničemu nepomohlo,“ smutnil.
 

Po fantastickém vítězství nad Kanadou East se vám proti USA Red nakonec nepovedlo dovršit druhou výsledkovou bombu během dvou dnů. Jak se zápas hodnotí?
Ze začátku jsme hráli fantasticky. Hráli jsme hodně podobně jako proti Kanadě, bojovně, nenechávali jsme Američanům nic zadarmo. Bylo to neskutečné, že jsme přehrávali takový tým. Jenomže pak se nám to rázem pokazilo. Začátek druhé třetiny se nám nepovedl, je to velká škoda, že se ten zápas ubral takovým směrem.

Vy sám osobně jste poslal českou reprezentaci do dvoubrankového trháku z trestného střílení. Měl jste už předem vymyšleno, co předvedete?
Nene, byl jsem hrozně nervózní. Zprvu jsem vůbec nevěděl, co udělat. Pak to i tak lehce asi vypadalo. Naštěstí míček zapadl za čáru s velkým štěstím, americký brankář si jej možná ještě nešťastně ztečoval. Rozhodně jsem nečekal, že to vyjde.

Už jsme zmiňoval velký zvrat na začátku druhé třetiny, v čem vás začali soupeři přehrávat?
Když jsme vedli 2:0, mně osobně se hrálo o hodně lépe. Byl jsem klidnější, moji spoluhráči také. Bylo to poznat i z našeho herního projevu, předváděli jsme uvolněnou ofenzivní hru. Nemyslím, že bychom předváděli potom nějak špatný výkon. Nezhoršili jsme se, bojovali jsme. Američané nás snad přehrávali jen ve hře tělem, přeci jen to jsou i o rok či dva starší kluci. Musíme být na sebe hrdí. S hokejbalovou velmocí jsme vůbec nijak nepropadli, dokonce jsme ji i v některých momentech přehrávali.

Rázem se soupeř dostal do vedení. Čím to bylo? Uspokojilo vás to vedení?
Hodně nás rozhodil gól na 1:2. Pak už se to s námi bohužel vezlo.

Za stavu 2:2 došlo k nečekané situaci, kdy se nejprve sudí neuznali Američanům gól, avšak následně svůj verdikt upravili, branka tedy platila. Dá se to označit za zlomový moment?
Jednoznačně! Hodně nás to psychicky položilo. Nejprve jsme si pořádně oddechli, když sudí rozpažil, jenže pak přišel velký smutek. Já osobně jsem to sice celou situaci neviděl, ale byl jsem překvapený, že to sudí nejprve neuznali. Ale zřejmě byl konečný verdikt správný.

Pokud byste v duelu s Američany brali dva body, bojovali byste o třetí místo. Byli jste před zápasem nějak extrémně nervózní?
Spíš ne. Sice jsme se chtěli hrozně moc dostat na druhé místo ve skupině, ale už tak jsme hráli nad očekávání. Nemůžeme být zase nenasytní.

Nakonec tedy končíte po základní části na čtvrtém místě a půjdete bojovat o konečnou sedmou příčku. Jak moc jste spokojeni s dosavadními výkony?
Měl jsem rozhodně menší očekávání. Je paráda, že jsme hráli vyrovnaně se všemi medailisty z minulého šampionátu. Já osobně jsem hodně spokojený. V neděli se pokusíme získat ještě jednu výhru, byla by to hezká tečka za celým turnajem.